Demando logo

Lär ditt barn att programmera - appar, kurser & leksaker - GUIDE

Visst kan man ibland som förälder bli lite oroad över att man låter sina barn spendera lite för mycket tid framför surfplattor och smartphones. Samtidigt kan skärmarna fungera som en avlastning för dig som förälder och den hjälpen kan ibland vara avgörande för att få ihop livspusslet på ett behagligt sätt. Vi tycker att barn och ungdomar borde göra det roligaste och bästa av sin tid därför har vi listat några av de bästa programmerings spelen och -utbildningarna.

Visst kan man ibland som förälder bli lite oroad över att man låter sina barn spendera lite för mycket tid framför surfplattor och smartphones. Samtidigt kan skärmarna fungera som en avlastning för dig som förälder och den hjälpen kan ibland vara avgörande för att få ihop livspusslet på ett behagligt sätt. Vi tycker att barn och ungdomar borde göra det roligaste och bästa av sin tid därför har vi listat några av de bästa programmerings spelen och -utbildningarna.

Vi som växte upp under 80- och 90-talet minns den fantastiska dagen då familjens första dator installerades i hemmet - eller vem kan glömma bruset och det blippande ljudet från modemet när vi för första gången skulle “surfa” på the world wide web.

Kanske var du en av dem som av ren nyfikenhet brukade skruva isär familjens radioapparater och telefoner för att på så sätt få en klarare bild av hur grejerna fungerade. Givetvis slutade det oftast med att det dök upp ännu mer frågor och i andra fall gick grejerna helt enkelt sönder. Lite svinn fick man räkna med för på den tiden var information något man i bästa fall fick av sina föräldrar eller lärare och om dom inte kunde hjälpa dig fick du helt enkelt vända dig till ett bibliotek.

För våra barn däremot, är situationen helt omvänd. Barnen växer upp med teknologi som en naturlig och självklar del av sin vardag och skulle antagligen inte ens förstå hur världen kunde fungera utan internet. Från tidig ålder lär dom sig hur din smartphone fungerar och kan ofta hitta vägen till youtube-appen innan de lärt sig sina första ord. Om det är bra eller dåligt låter vi vara osagt, men något vi kan vara helt säkra på är att användandet av teknik bara kommer att öka.

Sedan 2017 ingår programmering i den svenska läroplanen och enligt Europa-kommissionen kommer det år 2020 saknas ca 1 miljon programmerare bara i Europa.

Idag finns det, som tur är, gott om appar och leksaker som lägger en viktig och lärorik grund för att ditt barn lättare ska förstå hur programmering fungerar. Dessutom ser tech industrins framtid mycket ljus ut med en växande och välmående arbetsmarknad. The US Bureau of Labor and Statistics, alltså den amerikanska byrån för jobb och statistik, visar att det år 2020 kommer finnas ca 1.4 miljoner jobb inom datavetenskap, men bara 400,000 examinerade datavetare. Så gör ditt barn en tjänst och se till så att de lär sig grunderna för programmering redan i tidig ålder. I listan nedan hittar du lite inspiration och förslag som hjälper er att komma igång.

Varför ska jag lära mitt barn att koda?

En fråga som du kanske ställer dig när du ser det allt växande utbudet av leksaker, spel och appar är: Varför ska jag egentligen lära mitt barn att programmera? Anledningarna är givetvis många och nedan finner du tre av de starkaste argumenten.

Bra för kommunikationsförmågan -  Att kunna kommunicera är en otroligt viktig egenskap var vi än befinner oss i livet. Människor med en bra kommunikationsförmåga har lättare för att nå sina mål. Förmågan att kunna sammanfatta komplexa ideer i korta, enkla termer är en av de grundläggande ideerna bakom programmering. Den som lär sig programmera lär sig samtidigt att samarbeta med något av det mest korkade som finns, nämligen datorer.

Det är en kunskap som är högt eftertraktad - Som vi nämnde tidigare, finns det en enorm lucka att fylla när det kommer till jobb, jobb som ofta kommer med en fin lön. Om du hjälper ditt barn att förstå grunderna i programmering, ger du barnet goda förutsättningar för att lyckas i framtiden.

Bra träning för tålamodet - Att göra ett eget spel eller app är en klurig uppgift som kräver tålamod. Du lär dig att skrota sina första idéer för att slutligen hitta vägen till den rätta lösningen. Man lär sig att bryta ner sina planer, eller problem, till mindre bitar för att på så sätt få en klarare bild över vad som krävs för att nå målet, eller för att finna pusselbiten som saknas. Allt detta kräver tålamod och beslutsamhet som båda är två viktiga egenskaper för alla att ha med sig i livet.

Appar

Idag är de flesta barnen vana användare av smartphones och surfplattor. Och nu finns det dessutom ett stort utbud av spel som på ett roligt och stimulerande sätt lär ut grunderna i enkel programmering, utan att barnet märker av det.

Scratch

Massachusetts Institute of Technology (MIT) ligger bakom spelet där du styr små färgglada djur och figurer genom enkel programmering. Spelet är lätt att komma in i för både dig och dina barn. Istället för tråkiga textkoder är det färgglad grafik som gäller. Skapa en liten historia eller varför inte en musikvideo. Scratch spelar du gratis direkt i webbläsaren, men går även att ladda ner.

Rek. ålder: +5 år

Språk: Svenska

Minecraft Code Builder

Markus Perssons omåttligt populära succé, Minecraft, har hängivna fans världen över och möjligheterna med spelet verkar vara oändliga. Med Minecraft Code Builder lär sig barnen att programmera inuti Minecraft. Detta är ett perfekt tillägg om ditt barn dessutom redan är insatt i Minecraft världen.

Rek. ålder: +7 år

Språk: Engelska

Lightbot

I Lightbot löser du pussel med hjälp av enkla koder. Programmet är på engelska, men har ett tydligt symbolspråk som gör det lätt att förstå oavsett språkkunskaper. Utseendet påminner lite om den gamla arkad klassikern Qbert och finns att ladda ner på Apple Store, Google Play och Amazon.

Rek. ålder: +4 år

Språk: Engelska

Swift Playgrounds

Swift är Apples egna programmeringsspråk som används när man bygger appar till iOS, Mac, Apple TV och Apple Watch. Med Swift Playgrounds lär sig ditt barn grunderna i Swift genom att lägga interaktiva och färgglada puzzel. Ladda ner det gratis från App Store.

Rek. ålder: +4 år

Språk: Svenska

Kurser för barn som vill programmera

Har du och dina barn tröttnat på att hänga på diverse olika lekland? Eller ekar aktivitetskalendern tom? I så fall följer här några vassa tips på hur helgen ska spenderas.

Genom att ge ditt barn en programmeringskurs öppnar du upp dörren till en stor gemenskap och banar samtidigt vägen för en fin karriär som programmerare. Några av de listade kurserna bjuder även in föräldrarna vilket bäddar för många roliga och lärorika timmar för dig och ditt barn.

Hajakod

Bor du i närheten av Göteborg har du här ett guldläge. Haja Kod är en organisation som erbjuder lekfulla programmeringskurser till dig och ditt barn mellan 8-15 år.

På Blå Stället i Angered arrangerar dom med jämna mellanrum kostnadsfria kurser och event där du bland annat kan lära dig programmera ett enklare spel på en Micro:bit. Ta en titt på deras kommande event och boka in dig och ditt barn här.

Programming 4 kids

Programmering 4 kids erbjuder en uppsjö av möjligheter i form av kurser i programmering och robotteknik. Många av kurserna är lagda över lovdagar och helger, vilket gör det lite enklare att delta. På deras hemsida hittar du alla kommande kurser som vanligtvis äger rum kring Stockholms- och Göteborgsområdet, massor av inspiration och en butik där du kan köpa komponenter och annat skoj till ditt och ditt barns kommande projekt.

Tekniska Museet

Här erbjuds dags- och kvällskurser för barn mellan 8-12 år. Grupperna leds av två pedagoger som lär ditt barn programmering och grundläggande logik med hjälp av Scratch. På rasterna har barnen möjlighet att röja runt i den stora hinderbanan Megamind eller inspireras i dataspelsutställningen Play Beyond Play. Boka in ditt barn på en dagskurs här.

Code Kids

Code Kids kommer börja erbjuda programmeringskurser för barn för er som bor i närheten av Uppsala. Bor du i någon annan del av landet finns det möjligheter att själv dra ihop en kurs genom att kontakta Code kids på hemsidan. Känner du inte för att sätta ihop en egen kurs, är du välkommen att vara med som handledare på ditt barns programmeringskurs.  Utbildningsmaterialet kommer just nu från Edison men planerar även att sätta ihop kurser i Micro:bit och Arduino. Länk till hemsidan hittar du här.

Cool Minds

För alla skåningar erbjuder Cool Minds massor av lärorika aktiviteter och kurser, bland annat programmering för dig och ditt barn. Varför inte tipsa ditt barns skola om att boka in eleverna på någon av programmeringkurserna? Utbudet sträcker sig från förskoleklasser hela vägen upp till högstadienivå. Klicka in på hemsidan för mer info.

Coder Dojo

Coder Dojo startades på Irland 2011 och hittas idag i över 60 olika länder. Här krävs inga förkunskaper utan barnen mellan 7-17 år delas in i grupper beroende på vilken nivå som dom ligger på. Kurserna är alltid kostnadsfria och hjälper ditt barn att programmera egna hemsidor, appar och massa annat skoj!

I Sverige hittar du Coder Dojo i bland annat Norrköping, Borlänge, Gävle, Göteborg, Stockholm, Malmö och Visby. Saknar du en dojo där du bor så är varför inte starta en egen? All info finner du som vanligt på deras hemsida.  

Kodcentrum

Kodcentrum är en ideell förening som introducerar barn mellan 10-12 år för programmering och digitalt skapande, helt kostnadsfritt. Kodcentrum har bland annat något som de kallar för kodstugor, som finns i nio olika städer runt om i landet dit barnen kan gå och experimentera. All info finner du på deras hemsida.  

För barn mellan 10-12 år.

Unga programmerare

Unga Programmerare håller kurser för barn och ungdomar i programmering. I kurserna gå man från idé till verklighet och programmerar egna program eller spel inom några få dagar.

För barn mellan 10-18 år.

Leksaker, robotar och spel för barn som vill programmera

För små barn kan spelappar vara lite för komplicerade. Som tur är finns det idag pedagogiska leksaker som ser till att smyga in programmering i lekandet.

Creative Coder Kit

Kommer från företaget Technology Will Save Us och består av en micro:bit som är förpackad lite som en klocka som du fäster runt handleden eller varför inte på din väska eller cykeln. I “uret” sitter åtta led lampor som du och ditt barn kan programmera att lysa eller blinka i olika färger beroende på om du till exempel springer, hoppar eller sitter still.

Den är enkel att programmera genom ett tydligt, visuellt gränssnitt som du laddar ner till datorn från Technology Will Save Us-hemsida. Där hittar du även en hel del färdiga program som du smidigt överför till ditt Creative Coder Kit. Ta en titt på hemsidan där du även hittar massor av annat skoj.

Programmet och manualen är på engelska.

Passar för barn över 8 år.

Neuron

Kommer från företaget Makeblock och består av över 30 programmerbara små brickor. Brickorna har olika egenskaper som ljud- och ljussensorer, bluetooth mottagare, DC-motor m.m. - som enkelt kopplas samman via magnetiska pogo pins för att skapa en uppsjö av olika funktioner. Neuron är kompatibelt med Makeblocks egna produkter men även med Lego vilket skapar oändliga förutsättningar för många coola projekt.   

Brickornas funktioner programmerar du via Makeblocks egna program, på en dator eller läsplatta.

Programmet och manualen är på engelska.

Rekommenderas för barn över 8 år men kan vara minst lika roligt för en vuxen.

För mer info kolla här!

Micro:bit

Micro:bit är en dator i ett litet format. Ser inte mycket ut för världen då den består av ett litet kretskort med några små led-lampor på, men kan med hjälp av lite fantasi leverera oändliga timmar av små roliga programmeringsprojekt.

Den fungerar lite som en barnanpassad Arduino, men kräver ingen installerad programvara utan programmeras via Micro:bits online editor. Editorn har stöd för programmeringsspråk som Python och JavaScript, men kommer även med ett användarvänligt block-verktyg vilket är ett utmärkt sätt för ett barn att lära sig koda. Micro:bit som företag drivs helt ideellt och för varje :bit som säljs skänks en :bit så att barn i fattigare länder också ska få möjligheten att lära sig programmera.

Programmet och manualen är på engelska.

Rekommenderas för barn över 8 år.

Kolla in deras hemsida här!

Code & Go

Robot Mouse Activity Set Code & Go påminner om ett klassiskt brädspel där du ska leda en liten plastmus genom en bana, fram till målet som i detta fallet är en liten ostbit. Musen programmeras med hjälp av spelkort. Beställ spelet här.

Rek. ålder: +5 år

Robotar

Att programmera robotar är ett utmärkt sätt för att introducera programmering till dina barn. Det är något som är roligt för alla oavsett ålder. På vissa utav våra robotarna som listas ned kommer det vara ett litet krav att man ska ha förståelse assembly och vissa är lämpade för barn i alla åldrar.

Cubetto

Cubetto är en liten robust trärobot som du styr genom olika banor, som du eller ditt barn själv bygger. Roboten styrs med hjälp av block som man placerar på en panel. Blocken har olika egenskaper och får roboten att t ex rulla framåt eller svänga. Cubetto är godkänd för Montessoripedagogik och passar även till de allra minsta barnen. Beställ spelet här

Rek. ålder: +3 år

Edison

Är en liten orange robot som till utseendet påminner lite om en sån där självgående gräsklippare. Edison kan givetvis programmeras till att göra många olika saker, som att åka en viss rutt, stoppa för hinder och andra givande aktiviteter. Roboten togs fram för att introducera barn i skolåldern för programmering.

Roboten programmerar du genom din webbläsare; på Edisons hemsida hittar du dessutom flera olika typer av programmeringsspråk som ditt barn kan använda sig av beroende på vilken nivå han/hon befinner sig på. Om inte det vore bra nog så är den dessutom kompatibel med Lego.

Rekommenderas för lågstadiebarn och uppåt.

Kolla in deras hemsida här!

Lego Mindstorms

Klassiska Lego vill självklar vara med i matchen och har därför tagit fram Lego Mindstorms. Bygg en robot som du själv programmerar och styr med hjälp av av en app som du laddar ner i din telefon. Beställ här.

Rek. ålder: +10 år

mBot Ranger

mBot Ranger är något mer avancerad än de tidigare robotarna och för de något äldre barnen. I mBot finns sex typer av sensorer vilka är Ljussensor, temperatursenor, ljudsensor, ultraljudssensor, närvarosensor och gyroskop. Beställ här.

Rek. ålder: +10 år

Programmeringsspråk för barn

Barn är som bekant olika och har således olika lätt för att ta till sig ny information. För engelskspråkiga barn blir vägen till programmeringen avsevärt mycket enklare då de flesta språken och programmen är just på engelska.

Som tur är använder många av språken ett block-upplägg som gör det lite mer användarvänligt, mycket tack vare att skrivmomentet försvinner.

Blocken har oftast olika färger för olika funktioner vilket kan göra det, med lite starthjälp, möjligt att förstå även om det är på engelska.

Många av språken som vi listat nedan är helt riktade till barn, men vi tog även med några av de etablerade språken för er med barn som är redo och sugna på att ta nästa steg.

Scratch - är kanske det mest etablerade programmeringsspråken för barn just nu. Många av kurserna som vi listade tidigare i inlägget använder Scratch som grund i sin undervisning. I Scratch kan du programmera allt ifrån videosekvenser till spel med hjälp av blockprogrammering. Språket utvecklades av Mitch Resnick och patenterades av The Lifelong Kindergarten Group på Massachusetts Institute for Technology aka MIT. Ladda ner eller programmera direkt från din webbläsare.

Blocky - är Googles version av Scratch och precis som i Scratch lär sig ditt barn att programmera med hjälp av färgglada block som representerar olika funktioner. Med hjälp av blocken löser ditt barn kluriga pussel och får på så sätt en förståelse för grundläggande programmeringslogik. I Blocky ser du dessutom hur den riktiga koden skulle se ut i några av de vanligaste språken, vilket gör bryggan över till att börja skriva egen kod kortare.

Alice - döpt efter flickan som trillade ner i ett kaninhål och är ett språk som används av lärare och i elever från mellanstadiet och uppåt. Med Alice programmerar du animationer och enklare spel i 3D, även här använder du blockprogrammering. Till skillnad från många av de andra programmeringsspråken riktade till barn, där du ska lösa olika typer av puzzel, är detta baserat på ett friare och mer kreativt lärande.

HTML/CSS - här är vi inne på de så kallade riktiga språken som lämpar sig för er med något äldre barn. HTML och CSS är som bekant inte några programmeringsspråk men används för att bygga och styla hemsidor. Det är väldigt enkelt att förstå vad som händer men kräver samtidigt någon form av skriv- och engelskakunskaper.

Python - är ett objektorienterat programmeringsspråk som just nu är ett av de språken som växer allra starkast. Python går att läsa som mer eller mindre vanlig engelska och blir på det sättet avsevärt mycket lättare att förstå. Python kommer med många inbyggda bibliotek som ger dig allt du behöver för att bygga enklare spel eller program, redan från start. Även om Python är känt som ett språk som är relativt enkelt att lära sig, är goda kunskaper i engelska en förutsättning.

Java - är ett av de största programmeringsspråken och förtjänar sin plats på listan då det kan vara ett roligt språk att kunna för alla äldre barn som brinner för spelet Minecraft.

Till Minecraft finns det ett gäng program som låter dig, med hjälp av grafiska gränssnitt,  bygga egna moddar som lämpar sig bra för dom som inte orkar lära sig ett programmeringsspråk. Bemästrar du däremot Java har du full rörelsefrihet att skapa moddar som inte är möjliga i någon av de grafiska gränssnitten.

Läs mer

Testa Demando nu

Vi hjälper dig att hitta rätt match för dig

Skapa konto